Kniha je sbírkou moudrostí, principů a postřehů ze světa piva, a když se podle ní učili čeští sládci před 58 lety, může obohatit i nás. Nová reedice knihy najde své uplatnění v každém pivovaru od Aše po Michalovce, od Liberce po Český Krumlov.
Ano, vysmolování dřevěných sudů a jejich použití je nemoderní, přesto se každý se zájmem o pivovarnictví může dočíst jak na to. O to přeci jde. Podělit se o moudro a um předků a předávat je dalším generacím.
„Tato kniha měla štěstí, že jsem ji našel. Mohla skončit ve sběru a být navždy zapomenuta. To bych nikdy nedopustil. Získali jsme licenci, zaplatili autorská práva a nyní tento skvost můžete mít i Vy.“ David Janda
Technologie pro IV. ročník středních průmyslových škol potravinářské technologie
Studijní obor 071-05/2 – kvasná technologie
Počet stran 292
Jazyk český
Nakladatelství Beer Academy s.r.o.
Vydání 1., 2022
© Karel Brožek a Josef Kostečka c/o DILIA, 2022
ISBN 978-80-908624-0-1
Originál knihy vyšel v roce 1964
DILIA poskytuje touto smlouvou Nabyvateli (Beer Academy s.r.o.) licenci k užití Díla následujícími druhy či způsoby užití: a) rozmnožováním, a to ve formě rozmnoženin tiskových a elektronických v českém jazyce, b) rozšiřováním oprávněně zhotovených rozmnoženin Díla podle písm. a). (souhrnně dále též „licence“)
Kniha doznala drobných korektur.
Více
Kdysi zasvěcovala do řemesla mladé sládky, dnes poučí pivní znalce, kteří se touží dozvědět víc. O co méně obsahuje složitých termínů, o to více objevíte pivních moudrostí, které platí dodnes.
Doporučují
Roman Holoubek – Za Cech domácích pivovarníků vím, že naši členové jsou většinou velmi zvídaví. A jakákoli literatura z našeho hobby nás zajímá, zvlášť pokud je psána čtivou a především srozumitelnou formou.
Jan Grmela – Mohla by se zdát zastaralá, poplatná své době. Téměř vše, co si v ní přečtete platí i dnes, v mnoha případech ani lepších doporučení pro výrobu kvalitního piva nemáme.
Zdeněk Reska – Vědomosti z ní čerpali nejen studenti a pracovníci pivovarů, ale posloužila i autorům pozdějších publikací o technologii výroby piva (Hlaváček – Lhotský Pivovarství 1973).
Michal Voldřich – Pokaždé mě nadchne, když vezmu do ruky starou knihu. V tomto případě to platí dvojnásob, poněvadž držím v ruce učebnici, ze které se učili ti, co mě učili řemeslu a lásce k pivovarství.